Spots
NederlandsEnglish
Meld u aan voor de SPOTS nieuwsbrief
Sneeuwpanter - 01
mainKader

Ook de sneeuwpanter heeft ondersoorten

Stampersgat, 2 juni 2017 - Recent berichtten wij dat het aantal katachtigen door de IUCN is aangepast van 36 naar 41; nu kunnen wij melden dat uit een uitgebreid genetische analyse door de Oxford Universiteit is gebleken dat de ernstig bedreigde sneeuwpanter (sneeuwluipaard) 3 ondersoorten kent, ontstaan door geografische scheiding. 

Drie ondersoorten
De sneeuwpanter is de laatste van de 5 grote katten (naast leeuw, luipaard, tijger en poema), waarvan nu ondersoorten zijn aangetoond. 

De volgende groepen zijn gedifferentieerd:
  • de noordelijke groep, Panthera uncia irbis, gevonden in het Altai-gebied;
  • de centrale groep, Panthera uncia uncioides, gevonden in de kern van de Himalaya en
  • de westelijke groep, Panthera uncia uncia, gevonden in de Tian Shan, Pamir en Trans-Himalaya-gebieden.

Resultaten
Het onderzoek is voornamelijk gebaseerd op bestuderen van uitwerpselen en markeringen door de deze bijzonder schuwe katachtigen.
De resultaten geven een eerste beeld over het wijze, waarop de populaties verspreid zijn en hoe zij mogelijk met elkaar worden verbonden. Twee belangrijke resultaten zijn een betere kennis van de evolutie en van ecologie van de ondersoorten. Hierdoor ontstaat ook meer inzicht over wat nodig is om de sneeuwpanter te kunnen behouden.
Er zijn vervolgstudies nodig om dit inzicht verder uit te breiden.

Het onderzoek benadrukt duidelijk de behoefte en noodzaak aan grensoverschrijdende initiatieven om de sneeuwluipaard en andere dieren te beschermen.
  Artikel Phys.org, mei 2017 >
lees hier meer over de sneeuwpanter >